– Siirry yhdessä tekemiseen – 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 24/52 – keinot 162-168. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
162 Unohda hajoita ja hallitse – siirry yhdessä tekemiseen
Miten rakennat henkilöstölle sisäistä motivaatiota? Unohda hajoita ja hallitse – siirry yhdessä tekemiseen. Ajan ja resurssien puute kerrotaan usein tärkeimmäksi kehittämistä ja innovointia estäväksi tekijäksi. Kun kysytään innovointia edistäviä tekijöitä, kärkeen nousee usein yhdessä tekeminen ja avoin ilmapiiri. Siirry siis perinteisestä tehtäviä ja organisaatioita pieniksi paloiksi pilkkovasta johtamisesta yhdessä tekemiseen. Muodosta työpareja yksittäisten vastuuhenkilöiden nimeämisen sijaan. Anna tiimeille tehtäväksi kokonaisuuksia ja selviä tavoitteita, älä yksittäisiä tehtäviä. Silloin saat luovia, innovatiivisia ratkaisuja.
163 Käytä sopivia työkaluja kokeilukulttuurin tukemiseen
Asiakastarpeiden selvittäminen, ratkaisujen ideointi, kokeilujen kehittely ja toteuttaminen, kokeiluista oppiminen ja ratkaisujen jatkokehittely – siinä kokeilevan kehittämisen vaiheita. Käyttämällä sopivia työkaluja näissä vaiheissa tuo ketteryyttä prosessiin. Älä siis keksi pyörää uudelleen joka vaiheessa ja jokaisessa projektissa – opettele yksinkertaiset työkalut ja menetelmät, joita voit soveltaa nopeasti tilanteen mukaan.
164 Asiakas käyttää palveluitasi väärin!
Oletko joskus ihmetellyt, miksi asiakkaasi toimivat niin kuin toimivat. He käyttävät tuotteitasi ja palveluitasi täysin järjettömällä tavalla. Yhtä järjetöntä on taiteen tekeminen Excelillä. Toisaalta, Ikean kalusteiden tuunaus ei ehkä kuulosta niin järjettömältä, vaikka samasta ilmiöstä onkin kyse. Havainnoi asiakkaiden tapoja käyttää palveluitasi ja tuotteitasi, niin opit paljon hänen tarpeistaan. Näin voit kehittää tarjoomaasi asiakkaan tarpeisiin. Innovaatiokulttuuriin kuuluu tällainen asiakkaan kommervenkkien huomioiminen ja niihin vastaaminen.
165 Jatkojalosta ideoita
Aivoriihi on tuttu menetelmä monille. Siinä tuotetaan ensin suuri määrä ideoita, ja ideoista valitaan muutama. Yksinkertaista ja joskus myös toimivaa. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, että ideat ovat aluksi yleensä hiukan huonoja – tai täysin käsittämättömiä. Ideat tarvitsevat kehittelyä, kypsyttelyä, pohdiskelua, yhdistelyä – jalostamista. Varaa työpajaan ideoiden jalostamiseen kaksi tai kolme kertaa niin paljon aikaa, kuin ideoiden tuottamiseen. Näin saat tulokseksi pidemmälle kehiteltyjä ideoita, jotka on lisäksi kuvattu ymmärrettävästi.
166 Kehitettävän tuotteen / palvelun koemyynti toiselle projektitiimille
Oletko kehittämässä uutta tuotetta tai palvelua? Pitäisikö tehdä koemyyntiä, mutta asiakkaiden lähestyminen arveluttaa? Tee ensin koemyynti toiselle projektitiimille. Silloin saat vahvistusta omille ajatuksillesi ja projektitiimillesi. Myös koemyynnin kohteena oleva projektitiimi oppii paljon. Heillä lienee samanlainen ongelma edessä oman kehitettävän tuotteen tai palvelun kanssa. Innovaatiokulttuuria tukee jatkuva oppiminen. Kun kokeiluista ja oppimisesta tulee rutiini, tulee myös erilaisten ratkaisujen kehittämisestä ja esittämisestä turvallisempaa.
167 Pidä turpa kiinni ja kuuntele – saatat kuulla hyviä ideoita
Mieti kulunutta viikkoa. Oletko puhunut paljon? Oletko keskeyttänyt monta puheenvuoroa? Oletko esittänyt paljon tärkeitä asioita toisille? Kokeile huomenna olla enemmän hiljaa. Kuuntele, mitä ympärilläsi puhutaan. Mitä ihmiset haluavat kertoa sinulle? Saatat kuulla hyviä ideoita.
168 Arvioi radikaaleja projekteja eri tavalla kuin inkrementaaleja
Projektisalkunhallinnassa laitetaan joskus kaikki projektit samaan koriin. Silloin arvioidaan radikaaleja ja inkrementaaleja uudistuksia tavoittelevat projektit samoilla kriteereillä. Yleensä käy niin, että inkrementaaleja, riskittömiä, nopeita, halpoja uudistuksia tavoittelevat projektit nousevat valintatilanteessa radikaaleja, riskialttiita, hitaampia, monimutkaisempia ja usein kalliimpia uudistuksia tavoittelevien projektien yläpuolelle. Vähitellen projektisalkku täyttyy inkrementaaleista projekteista, eikä kehitysputkessa olekaan enää mitään merkittävää uudistusta työn alla. Jaa inkrementaalit ja radikaalit projektit eri koreihin, ja arvioi ne erikseen. Päätä jo etukäteen, että salkussa on sekä radikaaleja että inkrementaaleja uudistuksia tavoittelevia projekteja.
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.