– 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria
Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 15/52 – keinot 99-105. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?
99 Vuokrattavana kyvykäs innovaatiotoiminnan kehittäjä!
Tänä päivänä voi vuokrata melkein mitä vain – laatupäälliköitä, henkilöstöpäälliköitä, talouspäälliköitä – miksei siis myös asiantuntijoita innovaatiotoimintaa kehittämään, innovaatiomanagereita. Monet organisaatiot ovat panostaneet viimevuosina innovaatiokyvykkyytensä kehittämiseen ja parantaneet mm. innovaatioprosessejaan, henkilöstönsä innovaatiotaitoja, palkitsemisjärjestelmiä, aloitetoimintaansa, innovaatiokulttuuria tai ideatoiminnan aktiivisuutta. Monissa isoissa organisaatioissa on myös syntynyt ”uusi rooli”, innovaatiomanageri, jonka tehtävänkuvana on ollut innovaatiotoiminnan aktivointi ja kehittäminen. Vuokraa siis itsellesi kyvykäs innovaatiotoiminnan kehittäjä! Lue lisää saavutettavista hyödyistä täältä.
100 Läikytä laineita luovuuslounaalla!
Uudet näkökulmat ja tiedon jyväset antavat virikkeitä aivoille, ja sitä ne tarvitsevat synnyttääkseen jotakin uutta ja omaperäistä. Oletko koskaan ajatellut hyödyntää lounastunteja innovatiivisen ajattelun lähteenä? Yleensä syömme lounaan tutulla porukalla, niiden ihmisten, joiden kanssa muutenkin puhutaan ja työskennellään päivittäin. Mitä jos kokeilisit vaikkapa pari kertaa viikossa lounastaa muiden organisaatiosi asiantuntijoiden kanssa. Pääsisit kuulemaan mitä heidän yksikössään tapahtuu, millaisten haasteiden kanssa siellä painitaan tai millaisia uusia kehitysideoita siellä on viime aikoina ilmaantunut? Samalla voisit jakaa omia kehityshaasteitasi ja ehkä saada uusia näkökulmia niiden ratkaisemiseen. Kokeile siis ”luovuuslounaita”.
101 Ulkopuolinen fasilitaattori ohjaa innovointityöpajan maaliin!
Ideointi ja uuden kehittäminen tapahtuvat monesti työpajoissa. Organisaation parhaat aivot kerätään yhteen ja pyritään löytämään uusia ja omaperäisiä ratkaisuja innovointihaasteeseen. Onnistumistodennäköisyyttä voidaan huomattavasti lisätä osaavan fasilitaattorin avulla. Fasilitaattori on sisältöneutraali työpajanvetäjä, joka huolehtii työtavasta ja ohjaa tilaisuuden onnistuneesti maaliin. Fasilitaattori suunnittelee ja valmistelee tilaisuuteen myös parhaat mahdolliset innovointimenetelmät, jotka ruokkivat osallistujien luovuutta ja auttavat saavuttamaan konkreettisen lopputuloksen. Kokenut fasilitaattori osaa myös tunnistaa eteen tulevat ongelmatilanteet ja luovia ryhmien työskentelyä kohti tavoitteita. Ulkopuolisella fasilitaattorilla on vielä yksi lisäetu puolellaan – hän saa ryhmän helpommin toimimaan halutulla tavalla, koska hänen auktoriteettiaan ei kyseenalaisteta kovinkaan helposti. Innovointityöpajojen tyypillisistä kuolemansynneistä voit lukea lisää täältä.
102 Erota johdosta pahin taantumuksellinen jarru!
Tässä sinulle hieman radikaalimpi keino. Järjestä yksikössäsi äänestys ja kysy heiltä kuka johtaja heidän mielestään on pahin jarru uudistumiselle. Toimi kylmästi tuloksen mukaan ja erota tämä taantumuksellinen johtaja. Tässä on paluuta demokratian syntyjuurille Antiikin Kreikkaan – sielläkin oli kansalla oikeus karkottaa henkilöitä, jotka haittasivat yhteisön kehittämistä eteenpäin. Uskoisin, että yksi kerta riittää – uudistumisen tärkeys on taas saatu koko johtoportaan mieliin.
103 Valitse ”Kuukauden idea”
Mikset aloittaisi jostakin hyvin yksinkertaisesta mutta silti toimivasta. Valitse kuukauden kehitysidea! Nosta voittajaidea näkyvästi esiin, huomioi idean esittäjä ja huolehti siitä, että kaikki organisaatiossa tietävät millaisesta kehitysideasta oli kysymys. Haasta samalla organisaatiosi esittämään seuraavan kuukauden voittajaideoita!
104 Rakenna urapolkuja innovatiivisuuden ympärille
Järjestimme kymmenelle suomalaiselle yrityksille benchmarking-tapahtuman, jonka aiheena oli tavat, joilla organisaatiot pyrkivät edistämään innovaatiokulttuuria aineettoman palkitsemisen avulla. Yksi näiden yritysten käyttämä keino oli urapolkujen rakentaminen innovatiivisuuden ympärille. Tyypillisesti organisaatiossa edetään tuloksenteon ja tehokkuuskriteerien perusteella. Mikset siis toimisi valtavirran käytäntöjen vastaisesti ja alkaisi tietoisesti rakentamaan urapolkuja innovatiivisuuden ympärille. Uusien innovaatioiden synnyttäminen, organisaation uudistaminen ja vanhojen käytäntöjen radikaali parantaminen olisivat ykköskriteerejä, joita vasten henkilöstön uralla etenemistä arvioitaisiin.
105 Purista mehut irti messuista
Luovien ratkaisujen hedelmällinen lähtökohta on erilaisen osaamisen yhdistely – todella radikaalit ratkaisut syntyvät eri osaamisalueiden rajapinnoilla. Eräässä organisaatiossa uuden osaamisen hankkiminen oli nostettu tärkeään rooliin. Henkilöstöä ei mitenkään puskettu käymään alan messuilla, mutta mikäli henkilö halusi omaa ammattitaitoaan ylläpitää, niin sitä tuettiin ja siitä otettiin kaikki hyöty irti. Tässä organisaatiossa pelkkä messuvierailu ei riittänyt vaan henkilön piti pyrkiä välittämään saatu uusin tieto omalle yksikölleen. Kolme tärkeintä oppia ja kolme uutta kehitysideaa, siinä oli tavoite kaikille messuvierailijoille. Organisaatio piti myös huolen siitä, että saadut uudet ajatukset jaetiin organisaatiossa – viikkopalavereissa, sähköposteilla ja epävirallisemmissa kahvipöytäkeskusteluissa.
Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?
Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.
Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.
Blogin on kirjoittanut Innotiimi-ICG:n entinen konsultti Jarno Poskela. Haluatko kuulla lisää aiheesta? Chat-palvelumme auttaa 9-17 ja ohjaa sinut oikealle konsultillemme.