Tänäpäivänä voi vuokrata melkein mitä vain…laatupäälliköitä, henkilöstöpäälliköitä, talouspäälliköitä…miksei siis myös asiantuntijoita innovaatiotoiminnan ja innovaatiokyvykkyyden kehittäjiksi – innovaatiomanagereita. Monet organisaatiot ovat panostaneet viimevuosina innovaatiokyvykkyytensä kehittämiseen, siis parantaneet mm. innovaatioprosessejaan, henkilöstönsä innovaatiotaitoja, palkitsemisjärjestelmiä, aloitetoimintaansa, innovaatiokulttuuria tai ideatoiminnan aktiivisuutta. Monissa isoissa organisaatioissa on myös syntynyt ”uusi rooli”, innovaatiomanageri, jonka tehtävänkuvana on ollut innovaatiotoiminnan aktivointi ja kehittäminen. Hyvä näin! Innovaatiokyvykkyys ratkaisee organisaation menestyksen tulevaisuudessa – tämän kehittämisen unohtaminen olisi kuin venäläistä rulettia.
Millaisessa tilanteessa asiantuntijan vuokraaminen tähän tehtävään voisi olla houkuttelevaa? Pienempi yritys, jolla ei ole resursseja (tai toiminnan pienimuotoisuuden takia järkevää) luoda tällaista roolitusta jollekin henkilölle muun työn oheen? Yritys, jolla on osatoimisesti toimiva innovaatiotoiminnan kehittämisestä vastaava henkilö mutta joka ei päätyönsä ohella kerkiä tarpeeksi tähän työhön panostaa? Suurempi yritys, jolla on jo tällaisessa roolissa toimiva henkilö, joka tarvitsisi ”oikean käden” sekä resurssiksi että toiminnan jatkuvaksi ”sparraajaksi”.
Millaista lisäarvoa vuokraamisesta voisi syntyä?
- Lisäresurssi – kehittäminen tapahtuisi nopeammin
- Joustavuus – asiantuntija-apu olisi säännöllisesti saatavilla esim. yhtenä päivänä viikossa
- Pitkäjänteisyys – kehittäminen olisi jatkuvaa ja systemaattista
- Parhaat käytännöt – uusimmat toimintamallit ja vertailutieto muista yrityksistä olisivat jatkuvasti käytössä
- ”Konsulttikammon” pienentäminen – henkilöstölle voisi olla helpompi hyväksyä ulkopuolinen apu, kun se tulee organisaation osapäiväiseltä työntekijältä
- Turvallinen investointi – henkilöstä pääsee helpommin eroon, jos suhdanteet äkisti muuttuvat tai jos homma ei tunnu toimivan
- Edullinen – pitkäaikainen toimeksianto toisi kustannussäästöjä
- …
Kun otsikon kaltaisia innovaatiotoiminnan kehittäjiä on alkanut näkyä organisaatioiden rekrytointi-ilmoituksissa, voisiko toimintaa miettiä myös palveluiden näkökulmasta?
Blogin on kirjoittanut Innotiimi-ICG:n entinen konsultti Jarno Poskela. Haluatko kuulla lisää aiheesta? Chat-palvelumme auttaa 9-17 ja ohjaa sinut oikealle konsultillemme.