Tiedätkö sen tunteen, kun pitäisi kertoa esimerkiksi kollegalle tai esimiehelle jostain hankalasta asiasta? Vaikkapa siitä, että sinua kohdeltiin väärin tai että olisit ansainnut parempaa tai että vastapuoli toimi muuten huonosti. Joko tilanne jännittää eikä asiaa oikein saa sanottua tai tulee töksäytettyä se turhankin töykeästi. Mahdollisuus väärinymmärrykselle on luotu ja jatkuessaan väärinymmärrysten sarja syventää ristiriitoja.
Jännitys tuntuu kehossa, kullakin yksilöllisesti. Joskus tulee kiusaus vain antaa olla ja paeta paikalta. Ikävät tuntemukset jäävät kuitenkin kehoon ja ne hiipuvat pois vasta jännityksen lauettua, silloin kun asian on saatu hoidettua.
Aiemmista jännittävistä tilanteista ja peloista selviytyminen opettaa rohkeammaksi. Silti rohkeutta täytyy myös harjoitella. Rohkeus on tekemistä, vaikka pelottaa, ei jäämistä paikoilleen. Rohkeutta on uskaltaa lentää, vaikka pelottaa, olla pelon kanssa tai ottaa se vaikea asia puheeksi rakentavalla tavalla, vaikka se tuntuukin epämiellyttävältä. Harjoitella voi pienin askelin.
Akrobatia – esimerkki rohkeuden harjoittelusta
Kerron sinulle esimerkin, kuinka olen itse harjoitellut rohkeutta. Akrobatia on uusi innostukseni, jonka löysin nyt, vajaa viisikymppisenä. Siinä tasapainoillaan jatkuvasti omien pelkojen ja rohkeuden välillä sekä harjoitellaan ottamaan askelia rohkeuden suuntaan. Isomman askeleen kohdalla on ollut oleellista saada ohjaajilta asiantuntevaa tietoa ja tukea siitä, mihin kannattaa keskittyä ja miten ottaa seuraava askel niin, että se tuntuu turvalliselta.
Kun askeleita on takana useampi, en voi kuin ihmetellä, miten voin oppia tällaisen tempun! Se tuntuu joskus niin hullulta, että väkisin naurattaa. Rohkeutta siis on kaatua käsilläseisonnasta lukuisia kertoja, kunnes saa lisää rohkeutta ottaa vauhtia ja lopulta tehdä puolivoltti pehmeälle matolle ja sitten myöhemmin pienin askelin harjoitellen vielä volttiakin. Hypätä trampoliinilla korkeammalle suoraan ylöspäin, mennä kerälle, pyöriä lujaa, avata kerä sopivassa hetkessä. Yrittää, epäonnistua, yrittää uudelleen. Keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Pysähtyä onnistumisen hetkellä, iloita, ihmetellä ja hihkua.
Rohkeuden harjoittelu toisaalla on auttanut uskaltamaan muualla. Silloin pelkoa kohti menee helpommin. Olen uskaltanut päästää lapsen siivilleen hyvillä mielin, irti omista käsistäni, tekemään omat ratkaisunsa, lähtemään matkalle yksin, konkreettisesti ja kuvainnollisesti. Uskaltanut kannustaa, hymyillä, iloita ja rohkaista – vaikka on pelottanut.
Olen hypännyt yrittäjäksi. Ottanut jälleen vastaan neuvot ja rohkaisut ja uskaltanut. Olen uskaltanut seistä omilla jaloillani nöyränä ja vahvana. Uskaltanut uskoa tulevaan. Olen yrittänyt, epäonnistunut ja yrittänyt uudelleen. Pysähtynyt onnistuessa, ottanut mielikuvan. Nostanut hetken arvoon. Kannustanut ja rohkaissut itseäni. Olen myös valmiina vaihtamaan suuntaa, jos tulee tarve. Uskallan mennä kohti seuraavaa temppua, askel kerrallaan.
Harjoittelemalla kohti muutosta
Millä keinoin sinä voit harjoitella rohkeutta? Auttaisiko joku liike myös sinua? Kun seuraavan kerran joudut jännittävään tilanteeseen, voit käyttää hyväksi kehon tuntemuksia rohkeuden saamiseen. Voit tunnustella sisäisesti, miltä kehossa tuntuu, rentouttaa kehosi ja keskittyä hengittämiseen. Tai voit jonkun liikkeen avulla päästää irti jännityksistä. Voit keskittyä vain seuraavaan pieneen askeleeseen, ei koko haasteeseen.
Ja siinä haastavassa vuorovaikutustilanteessa auttaa, kun kertoo vain faktoista ja omista tunteista, mutta ei omista tulkinnoista vastapuolen toiminnasta. Muistaa hengittää välillä, rauhoittua, eikä tarvitse sanoa kaikkea kerralla. Ja pyytää tukea seuraavaan askeleeseen. Jos haluat, minäkin voin olla tukenasi coaching-tapaamisten tai työnohjausprosessin kautta.
Liikkeen avulla on mahdollista myös tiiminä käydä läpi erilaisia ilmiöitä arkityössänne. Voin yhteistyökumppanimme avulla ohjata teitä tiiminä liikkumaan yksin ja yhdessä, tekemään turvallisesti kaikkien taidot ja kyvyt huomioon ottaen erilaisia tehtäviä. Tämän jälkeen tutkimme toiminnallisesti keskustelujen avulla, mitä ilmiöitä havaitsitte liikkuessanne ja mitä samoja asioita toistuu arkityössänne. Pohdimme yhdessä olisiko niistä jotain syytä muuttaa. Teemme ilmiöt ja vuorovaikutuksen näkyväksi, jotta pääsemme puhumaan niistä turvallisesti, kaikkia osallistujia yhdenvertaisesti arvostaen.
Rohkeutta tarvitaan muutoksen hetkellä, esimerkiksi työssä uusien asioiden tai toimintatapojen pohdinnassa. Silloinkin, kun sitä tehdään ihan pienesti, saati kun yritetään muuttaa suuria asioita. Pienet askeleet auttavat tässäkin.
Autan teitä kysymysten avulla tarkastelemaan, missä olette nyt ja mihin haluatte pyrkiä sekä mitkä ovat niitä pieniä askelia toiminnassa sekä vuorovaikutuksessa ja suhteissa, joita tarvitaan maaliin pääsemiseksi. Suunnitellaan yhdessä muutoksen tiekartta, joka johdattaa helpommin päämäärään ja joka varmistaa ihmisten sitoutumisen yhteiseen tavoitteeseen.