”Harva tietää, mitä muutosvalmentaja tekee, joten sijoitus listan hännillä ei yllätä. Titteli ei ole vakiintunut, sitä käyttävät myös esimerkiksi life coachit.”
Näin kommentoi muutosvalmentajan ammattia ICG Innotiimin Pia Rotko Suomen Kuvalehden haastattelussa.
SK on tutkinut vajaan neljänsadan ammatin arvostusta vuodesta 1991 lähtien, kaikkiaan seitsemän kertaa. Viimeksi selvitys tehtiin 2010. Joka kerta ykkösenä on ollut sama ammatti: kirurgi. Muutosvalmentajan arvostus mitattiin nyt ensimmäistä kertaa.
”Organisaatioita konsultoivat muutosvalmentajat ohjaavat ryhmiä ja yksilöitä esimerkiksi organisaatiouudistuksissa, strategiamuutoksissa tai tiimejä uudelleen järjestettäessä. Itse toimin myös ympäristöasioihin liittyvissä muutoshankkeissa.
Tärkein tehtäväni on varmistaa, että kaikki osapuolet tulevat kuulluksi. Mietimme yhdessä, mikä on muutoksen tavoite, mihin se johtaa, mitä toiminnassa on muutettava ja minkälaisia kipukohtia siihen liittyy. Toimintakulttuuria on helpompi muuttaa, kun kaikki saadaan pohtimaan näitä kysymyksiä yhdessä.
Olen taustakoulutukseltani diplomi-insinööri. Nykyistä työtäni varten olen opiskellut psykodraamaohjaajaksi, työnohjaajaksi ja työyhteisösovittelijaksi.
Käytän monia menetelmiä, mutta kyse ei ole rakettitieteestä. Esimerkiksi draamallisin menetelmin voidaan harjoitella palautteen antamista ja keskustella erilaisia rooleja ottamalla. Se tuo älyllisen tason rinnalle oivaltavuutta, kokemuksellisuutta, spontaanisuutta ja ymmärrystä eri toimenkuvista.
Ihmisten kehonkielessä näkyy usein valmennuksen alkaessa epäluuloisuus ja vastahakoisuus. Lopulta se muuttuu kuitenkin innostukseksi. Ihmisten innostaminen ja parhaan potentiaalin esiin saaminen on työni palkitsevin puoli.”